Historie

Indien oud-leden nog waardevol USVF-materiaal (krantenknipsels, foto’s e.d.) in hun bezit hebben, houden wij ons van harte aanbevolen om kopij te ontvangen. Hiervoor kun je contact opnemen met het bestuur.

Van het gymzaaltje aan de Strawinskylaan tot Sportcentrum Olympos

Op 18 november 1968 wordt de vereniging USVF opgericht onder auspicien van de Utrechtse Studenten Sportstichting. Studenten die zich vanaf november 1968 opgaven voor conditietraining voetbal werden lid van de Utrechtse Studenten Voetbal Federatie. We hebben het hier over veldvoetbal. De basis van het zaalvoetbal van USVF werd gelegd in het gymzaaltje aan de Strawinskylaan. Daar werden de eerste USVF trainingen afgelegd.

De jaren zeventig

Vanaf het seizoen 1969-1970 startte de KNVB afdeling Utrecht een zaalvoetbalcompetitie. USVF was er vanaf het eerste jaar bij. Andere verenigingen waren onder meer BVC, SSVU, Hercules, PVC, Kampong, Soesterberg en CDN. Uit de oude USVF-doos blijkt dat de militairen uit Soesterberg, die samen met USVF als enige teams ook in de zaal trainden, de lastigste tegenstander in dit eerste jaar van USVF waren. USVF trainde in die tijd in Sporthal Catharijne (waar ook de meeste wedstrijden werden gespeeld). Mede daardoor behaalde USVF meteen in het eerste jaar het kampioensschap door in de finale Hercules te verslaan door doelpunten van Ad de Jong, Willem Kroft en Andre Manders. Al in het eerste jaar werd de USVF-stijl goed beschreven in het Utrechts Nieuwsblad. USVF won ‘ met mooi, efficient combinatiespel vanuit een gesloten verdediging’ (UN, december 1969). In deze beginjaren organiseerde USVF enkele toernooien voor studententeams in Sporthal De Dreef. Uit dit initiatief ontstond de ‘interne competitie’ voor studenten die op 16 november 1970 van start ging in Sporthal De Rups in De Uithof. Uit de interne competitie zijn verschillende voetballers doorgestroomd naar USVF. Complete teams, zoals Mexico en Javaanse Jongens, hebben later ook de overstap gemaakt. De jaren zeventig kunnen worden gekenmerkt als het meest succesvolle decennium in het bestaan van USVF. In het pre-USVF tijdperk werd het Nederlands Studenten Kampioenschap gewonnen in Eindhoven met latere USVF-ers als Willem Faes, Paul van Loo, Han Boxma, Jacob Vroegop en Klaas van Harn. Later werd in 1969 het door USVF zelf georganiseerde Nederlands Studenten Zaalvoetbal Kampioenschap gewonnen. In de seizoenen 1971-72, 1973-74, 1978-79 worden zowel het eerste team als ook het tweede team kampioen van hun poule. In het seizoen 1977-78 wordt in de afdeling Utrecht gestart met een hoofdklasse. USVF eindigt in dat eerste hoofdklasse jaar als vierde, achter kampioen Telkamp Sport, Arendsen Boys en Kampong. De eerste sponsor wordt in 1977 binnengehaald. Uitzendbureau BAS blijft drie jaar financieel verbonden aan USVF. In dat jaar viert het tweede team haar vierde van de totaal vijf kampioenschappen in de zeventiger jaren. In de jaren zeventig leveren George Cooke, Louis Teunissen, Frank Backx, Paul Looijmans, Hubert Suijkerbijk, Tjeerd Baas en Jan Donkersloot diverse (bestuurs-)bijdragen aan USVF.

De jaren tachtig

De jaren tachtig begonnen met een grote schoonmaak. Liefst 10 nieuwe leden komen USVF versterken, waaronder: Joost van den Braak, Hans Zinkstok, Willem v.d. Velden, Don Engbersen en Giel Bijkerk. Later worden onder meer Rob Veldhuizen, Bert Cools, Rick Schram, Mark de Wijs en Fred Bolluijt welkom geheten als USVF-ers. Doordat geen sponsor wordt gevonden voor het seizoen 1981-82 wordt voorzichtig gedacht aan een fusie met de Adelaars. Dit idee wordt niet uitgevoerd en USVF blijft bestaan als zelfstandige zaalvoetbalvereniging. Het tweede viert dit met het eerste kampioenschap van de jaren tachtig ten koste van Celeritudo. De promotiewedstrijd voor een plaats in de hoogste klasse, de reserve-hoofdklasse, wordt gewonnen met 4-2 tegen Vocking Tapijt. Het seizoen 1984-85 verloopt dramatisch voor USVF. USVF 1 komt dit jaar uit onder de naam ‘Tapperij De Zwijger’, naar de sponsor. Voor het eerst in het bestaan degradeert USVF. Het tweede wordt voor de zoveelste keer tweede in de competitie. Cafe De Lange Juffer wordt het jaar daarna binnen gehaald als nieuwe sponsor. In dat jaar wordt USVF ook een damesteam rijker. Drie jaar later richten de dames een eigen vereniging op onder de naam Schoppenvrouw. In 1987 wordt USVF met Orloff op de borst Nederlands Studenten Zaalvoetbal Kampioen met slechts drie echte studenten. Uit de oude doos wordt opgemaakt dat USVF met het ‘schaamrood op de kaken’ de wisselbeker in ontvangst heeft genomen. Na enkele jaren afwezigheid is het dan eindelijk in 1988 zover: USVF keert na een kampioenschap weer terug in de regionale hoofdklasse. USVF wordt kampioen met een voorsprong van zeven punten op Springboks, de nummer twee. In de wedstrijd tegen de uiteindelijke nummer 3 (HUBO) wordt met een 3-2 overwinning het kampioenschap binnengehaald.


De jaren negentig

Voor het eerst in het bestaan komt USVF in de competitie uit met drie teams. Het derde moet in de kelder van het Utrechtse zaalvoetbal beginnen, maar begint direct goed door in 1990 afgetekend kampioen te worden met 40 punten uit 20 wedstrijden. De tweede plaats wordt gedeeld door Hertha en HMS, op 16 punten van de kampioen. De KNVB honoreert het verzoek om een klasse extra te promoveren Hierdoor kan het derde team binnen twee jaar naar de reserve 1e klasse promoveren. Het derde speelde met USVF-coryfeeen als Louis Teunissen, Paul Looijmans, Tjeerd Baas en later Hans Tiemens.. Ook het tweede van USVF behaalt in 1990 wederom een kampioenschap. De vedetten van het kampioensteam Mexico van de interne competitie worden lid bij USVF. Steven Sluyter, Rudy Spelt, Jakob Koenigs en Rik Stokking vormen in de jaren negentig mede het gezicht van USVF. In 1991 wordt de beker gewonnen ten koste van de Lodewijkers. Dit was een enorme stunt aangezien de Lodewijkers destijds veruit het sterkste team was in de hoofdklasse. Begin jaren negentig haalde het tweede team tweemaal de finale van het bekertoernooi voor reserveteams waarvan het een keer won. In 1993 werd een opmerkelijke sponsor binnen gehaald. Vanaf dat jaar speelde het tweede met de slogan ‘ik sport en rij alcoholvrij’ op de borst. De oude shirts van Orloff bleken het eerste team nog goed te zitten. Eind jaren negentig komt USVF door herindelingen van competities zonder te zijn gedegradeerd uit in de tweede klasse.

De 21e eeuw


USVF komt de eerste jaren van de 21e eeuw met drie teams uit in de competitie. In het eerste team wordt al jaren gebruik gemaakt van spelers als Edwin Veldhuizen, Ewoud Wiersma en Ruud Spelt. Het derde team vaart op jarenlange USVF-ervaring: onder meer met Don Engbersen, Paul Looijmans, Gert van Steeg en Louis Teunissen. Het tweede wordt gevormd door de kern van de voormalige bekerwinnaar van de interne competitie: de Javaanse Jongens. Rene Karman en Rene Lolkema keren terug op het oude nest. USVF organiseert in 2003 voor het eerst sinds jaren weer een toernooi. In een deelnemersveld met teams van Hercules, Lunetten, ’t Gooi en USVF 1 en USVF 2 wordt USVF 1 de glorieuze winnaar van haar eigen toernooi. Voor het eerst in jaren pakt USVF weer eens een prijs. Na 2005 kan USVF weer diverse successen bijschrijven in haar palmaras. In 2006 promoveert het eerste team naar de eerste. Met onder meer de Van Baarlen-tweeling als aanwinst wordt ook het jaar daarna gepromoveerd. In het seizoen 2006/2007 wordt met overmacht het kampioenschap bereikt van de eerste klasse. In de jaren 2003-2007 groeit USVF uit tot een vereniging dat bestaat uit 10 teams. Een verenigingsrecord! In 2007 fuseert USVF met Zaalvoetbalvereniging IJsselstein dat nog met een team uitkomt in de KNVB-competitie. De vereniging blijft verder gaan onder de naam USVF. Het eerste team van USVF promoveert in 2012 voor de tweede keer (in een paar jaar) naar de hoofdklasse.

Terug blikken en vooruit kijken

Het begon allemaal bijna 40 jaar geleden in het gymzaaltje aan de Strawinskylaan. Later trainen in de destijds gloednieuwe Catherijnehal, grote successen in de jaren zeventig en tachtig, regelmatig aandacht in de lokale pers en veel horecasponsors. Eigenlijk is er niet veel veranderd in de loop van de jaren. Het gaat ook nu nog steeds om de vereniging USVF nog jarenlang te laten bestaan. Dit proberen we te doen door sportieve successen te boeken, zoeken naar sponsors, de goede sfeer erin te houden en door nieuwe leden te werven. De laatste jaren speelt USVF haar thuiswedstrijden onder meer in Sporthal Lunetten. We hebben een actief bestuur, zijn bereikbaar op het internet, doen actief aan ledenwerving en organiseren weer toernooien. Dit alles heeft geleid tot een bloeiende vereniging die bestaat uit negen teams. Onder de (nieuwe) leden zijn diverse studenten hetgeen zorgt voor een verjonging van onze vereniging.


Augustus 2012
de archivaris